Patchwork prekrivač za bebu

Maja

Pozdrav svima!

Evo jedan lagani tutorijal za sve ljubitelje kreativnog šivanja…… ukoliko se spremate u babinje  a imate dara za šivanje, okušajte se u izradi ovog prekrivača za bebu…. nešto napravljeno svojim rukama i poklonjeno od srca je stvarno najbolji poklon koji netko može dobiti… pa krenimo…..

Za početak iskrojite kvadrate jednakih dimenzija (kvadrati mogu biti raznim bojama). Na ovom primjeru su kvadrati 11,5 cm svaki.

Rasporedite kvadrate tako da tvore 3 reda i 3 stupca kao na slijedećoj slici.

Sašijte red po red.

Sastavite redove u 1 cjelinu i peglom zapeglajte i označite sredinu (znači presavijte napola odozgo i ponovo sastrana da dobijete zapeglani križ na vašem sašivenom bloku).

Razrežite gdje ste označili peglom. Dobili ste zanimljiva 4 manja bloka.

Postupak ponovite još 5 puta. Dobit ćete hrpicu novih manjih blokova.

Slijedi slaganje mozaika. Primjer 1.Svi su blokovi okrenuti na istu stranu i čine veće kvadrate uokvirene stupcima i malim kvadratićima u kutovima.

Primjer 2. (to je onaj za koji sam se odlučila) Manji blokovi se slažu jedan do drugoga tako da im se ne poklapaju šavovi – pogledajte sliku.

Napravimo isto i sa slijedećih 5 velikih blokova (znači oni se sastoje od ova 4 mala koja smo okrenuli tako da im se šavovi ne poklapaju).

Sašijemo sve skupa u 1 cjelinu (u ovom trenutku vam je veličina “prekrivača” nekih 55 x 85 cm) – krenuli smo od kvadratića 11,5×11,5 cm.

Budući da izrađujemo dječji prekrivač – aplikacija je dobrodošla stvar. Prišijemo aplikaciju.

U dezenu aplikacije napravimo obrub (ovdje je obrub u trakama širine 11,5 cm). Zašijemo ga za “prekrivač”.

Uz pomoć pribadača pričvrstimo punjenje za prekrivač i ukrasno prošijemo gornji dio i punjenje.

Završimo prekrivač našivajući zadnju stranu. Gotov izgleda ovako (završne dimenzije 75×105 cm).

Uz prekrivač možete izraditi ukrasni jastučić sa imenom koji će ići u skladu sa aplikacijom na prekrivaču.

Nemojte zaboraviti ni drugo dijete u obitelji gdje je prinova pa i njemu nešto darujte.

Par korisnih savjeta:

1. Kvadrat u sredini onog vašeg početnog velikog bloka je onaj kvadrat koji je najmanji kad se izreže i dobro je na vašem uratku da je uvijek taj kvadrat od istog materijala. On je u neku ruku najuočljiviji.

2.Kvadrati koji su u uglovima vašeg početnog velikog kvadrata su najveći jer se ne režu pa nije loše da oni na sebi imaju najveći dezen u tkanini.

3. Ukoliko se odlučite za primjer 1 ove tehnike možete istu tkaninu staviti na srednje pozicije velikog kvadrata (to su vam na kraju izrezani stupići) pa dobivate manje slike uokvirene i odvojene jedna od druge malim kvadratićem.

Sretno!

Odgovori

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>