Izrada kose vrpce

Maja

Pozdrav!

Već ste vidjeli u mojim tutorijalima da koristim kosu vrpcu (ne uvijek). Ona se koristi kao završna traka oko nekih projekata u kreativnom šivanju. Njezina prednost je da je ona rastezljiva i kao takva dobro podnosi krivine.

Za ovaj projekt vam je potrebno:

  •  tkanina veličine 50×50 cm (to vam je dovoljno za izradu 6 metara kose vrpce širine 2 cm)
  • ravnalo
  • škare
  • pegla

U ovom tutorijalu izrađujemo kosu vrpcu širine 2 cm (to vam je kao ona kupovna).

Za početak uzmemo komad tkanine i stavimo ispred sebe tako da je “živi” kraj s vaše desne strane.

Uhvatite desnom rukom doljnji desni ugao tkanine i presavijte ga prema gore. Sad vam je “živi” kraj okrenut gore. Odrežite višak tkanine (dobit ćete izgled marame).

Slijedeće što trebate napraviti je okrenuti presavijeni dio “marame” prema sebi.

Uzmite ravnalo i okomito iscrtajte i izrežite trake dužine 4 cm (što znači da će gotova traka biti široka 2 cm).

Sad krećemo zašivati trake jednu za drugu. Ovdje morate biti oprezni. Trake su vam već izrezane pod kutem od 45 stupnjeva. Postavite ih okomito licem prema licu. Pomaknite gornju traku tako da skupa sa doljnjom čini slovo V gore i dolje. Igla od mašine vam treba šivati od jednog do drugog slova V (pogledajte dobro donju sliku – desni rubovi su vam poravnani ali je gornja traka pomaknuta da bi dobili slovo V ili jarak – tu šivate).

Potom raspeglajte svaki šav i odrežite višak.

Kad dođete do sredine vaših iskrojenih traka vidjet ćete da ona najduža traka baš nije pod kutem od 45 stupnjeva. Uzmite ju i odrežite na kut 45 stupnjeva i dalje šivajte kao i prethodne trake. Zašijte sve preostale trake.

Sad slijedi faza peglanja. Uzmite sašivenu traku (sad je to već komad od 6 metara) i peglom presavijte na pola.

Sad uzmite pribadaču i uhvatite krajeve trake skupa sa vašom tkaninom na dasci za peglanje na način prikazan na slici. Peglajte dalje traku tako što će vam prepeglana sredina biti oznaka dokle možete prepeglavati gornji i donji rub prema sredini. Budući da ste već dobili kosu vrpcu koja se dosta razvlači, uzmite pribadaču za svaki dio peglanja (to će vam čvrsto držati traku) i nategnite da bolje ispeglate.

Vaša je kosa vrpca spremna za vaš kreativan rad.

Uskoro ćemo imati tutorijal u kojem će nam trebati crna kosa vrpca pa se možete dati u izradu.

Ugodan vikend!

Maja