Maja

Lijep pozdrav svim kreativcima!

Dugo me nije bilo….  imam jedan tutorijal…. vezan je za krpice ali se one ne šivaju već lijepe na namještaj…. pa krenimo….

Nisam slikala komodu prije rekonstrukcije, ali na prvoj slici možete vidjeti koje je bila polazna točka (bež – smeđa komoda sa sivim plastičnim nogicama)…

Za početak komodu rastavite, skinite ju sa nogica (u međuvremenu kod drvotokara izradite 4 nove nogice – visina cca 8-10 cm)….. rastavite ladice (skinite prednju stranu)….

Brusnim papirom istrljajte cijelu komodu… brisanje suhom krpom… farbanje u bijelu boju…. ja sam za farbanje koristila kompresor i bijelu lak boju na bazi vode (Aqualux bijeli lak)… zgodno kod ove boje je što se razređuje sa vodom, brzo se suši, a poslije uporabe se pištolj za kompresor lako očisti sa vodom… znači ne treba nitro razređivač i slično…. prebojala sam nekoliko puta komodu i fronte ladica (ladice sam bojala u bijelo jer ću na njih nalijepiti tanju tkaninu sa printom pa ne želim da se vidi smeđa boja prijašnje komode…..

Iskrojite tkaninu za oblaganje ladica većom jedno 10.-ak cm od same ladice…

Ljepilo za drvo stavite u plitku posudu te kistom tanko namažite gornju stranu ladice (ne rubove sa strane)

Potom lagano namjestite tkaninu preko ladice te suhim spužvastim valjkom utrljajte tkaninu na frontu ladice (nemojte koristiti debeli sloj ljepila jer će vam probiti kroz tkaninu i ostaviti ružne bijele mrlje)…

Ostavite 24 sata da se suši (ja nisam koristila nikakve “utege” jer nisam htjela da se isti zalijepe za moju novu ladicu).

Slijedeći dan izrežite kvadrate na kutovima tkanine kao što je prikazano na slici dolje (ne želite da vam se tkanina na uglovima ladice preklapa 1 preko 2)……… premažite robove ladica i učvrstite selotejpom (to mi se činilo kao dobro rješenje jer sa stezačima nisam htjela oštetiti prethodni posao oko fronte)… sve je prošlo ok, selotejp se super skinuo a poslužio je svrsi….pustite 24 sata da se suši…

Višak tkanine sa unutrašnje strane ladice smo prekrili novom tkaninom tako da naša ladica i sa unutarnje strane izgleda uredno… ostavite 24 sata da se suši…..

Kad je sve suho, rasporedite ručke i ukrasne šarnire koje posjećaju na kofer… označite flomasterom i pričvrstite vijcima za drvo na fronte ladica…..

Fronte ladica koje ste ukrasili pričvrstite za samu ladicu…

Gotove ladice umetnite u okvir komode na koji ste prethodno pričvrstili nove nogice…

Ukoliko želite dodatno ukrasite komodu naljepnicama koje podsjećaju na naljepnice koje se lijepe na kofere (nije loše radi autentičnosti)…

Na kraju možete uglove ladica ukrasiti kožnim detaljima kao na pravom koferu.

I tako smo došli do samoga kraja….. nadam se da vam se svidio tutorijal… moje ostale radove možete vidjeti na facebook stranici Majapatchwork…..

Maja

Odgovori