Ukrasni šav

Categories:Blog
Tags:,
Maja

Lijep pozdrav svim kreativcima!

Neke šivaće mašine imaju u sebi ugrađen ovaj način dekorativnog šava, a za one koji to nemaju, evo jedan jednostavan tutorijal.

Radimo bez šivaće mašine.

Za projekt nam je potrebna pripremljena aplikacija, podloga na koju ćemo ju prišiti, konac (može i za vez – malo deblji), škare, pribadače…

Početak šivanja kreće od sredine aplikacije prema uglu.

Iglicu s koncem zabodite odozdo prema gore uz sam rub aplikacije. Konac prolazi samo podlogom (ne zahvaća aplikaciju). Provucite konac do kraja.

Zatim iglicom odozgo ubodite nekih par milimetara kroz aplikaciju, lijevom rukom pridržavajte konac s lijeve strane i šav završite u prvom početnom ubodu (vidi sliku). Neka vam igla bude iznad konca. Napravite petlju.

Zatim idemo prema slijedećem šavu. Idemo udesno u odnosu na gornju sliku. Opet prvo probodemo aplikaciju odozgo par milimetara od ruba i iglicu izvučemo van na rubu aplikacije tako da je iglica uvijek gore u odnosu na konac (treba se stvoriti petlja uz rub aplikacije). Lijevom rukom pridržavajte konac dok ga skroz ne stegnete u gotov šav. Slika će bolje objasniti.

Nižite šavove do ugla aplikacije. Ugao šivate tako da uvijek ubadate u isto mjesto na aplikaciji a iglicu izvlačite uz rub aplikacije šav po šav (to bi trebali napraviti u 3 šava). Pogledajte sliku.

Ostaje vam da završite opšivanje cijele aplikacije. Ugao koji je nasuprot objašnjenom uglu se radi suprotno, svaki put se vraća u isti šav na podlozi a u aplikaciji šav ide dalje (pogledajte sliku gotove aplikacije). Učvrstite konac na kraju tako da vam se ne izvuče i ispori.

Gotova aplikacija izgleda ovako.

Projekt koji sam radila ovom tehnikom….

Savjet:

Uvijek birajte konac koji će se isticati na aplikaciji jer je to i svrha ovog šava – da se on vidi.

Sretno!

Maja